Návštevnosť v Tatrách je v júli o niečo slabšia ako v auguste

05.08.2014 Poprad

Vysoké Tatry 5. augusta (TASR) – Cestovný ruch vo Vysokých Tatrách má za sebou prvý mesiac letných prázdnin, tá najsilnejšia časť turistickej sezóny Tatrancov však ešte len čaká. „Máme za sebou prvú polovicu prázdnin, tak ako aj po minulé roky, júl je vždy o niečo slabší ako august. Väčšina turistov prichádza do Vysokých Tatier skôr v druhej polovici júla a potom v auguste. Cestovný ruch je vždy závislý od počasia, len čo je slnečno, pekne, tak je návštevníkov viac, to platí najmä o tých jednodňových,“ zhodnotila pre TASR výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Vyťaženosť v hoteloch a ubytovacích zariadeniach bola v júli na približne rovnakej úrovni ako vlani, čiže zhruba do 80 %. Veľmi silný z pohľadu návštevnosti bol prelom mesiacov júl a august, najmä prvý augustový víkend, kedy boli na Hrebienku Medvedie dni. „V júli sa podarilo dobre zorganizovať aj podujatie Benátska noc, ktoré bolo po prvýkrát a prišli návštevníci vyslovene aj za daným podujatím, takže to splnilo svoj účel,“ dodala Maťašovská.

Počas celého augusta sa bude vo Vysokých Tatrách konať ešte niekoľko podujatí v rámci Tatranského kultúrneho leta. Vyvrcholením letnej turistickej sezóny bude počas posledného augustového víkendu 30. a 31. augusta podujatie Svište na plese na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici bude záver Tatranského kultúrneho leta spojený s letnou dražbou.

„Zatiaľ je leto optimálne, nezaznamenali sme nejaké návštevnostné výkyvy oproti minulému roku. Stále vedú Slováci, za nimi nasledujú Česi a Poliaci, ktorí sú našimi tradičnými návštevníkmi a zamerali sme sa na nich aj pred začiatkom letnej sezóny. Objavilo sa aj viac nemeckých turistov a návštevníkov z Izraela,“ dodala Maťašovská s tým, že hotely nie sú plne vyťažené a pokiaľ sa turisti chystajú do Vysokých Tatrách, stále sú voľné kapacity.
 

Vyberte región